Werkgevers en werknemers kunnen in onderling akkoord beslissen de samenwerking te stoppen. Belangrijk hierbij is om dit op papier vast te leggen.
Een arbeidscontract eenzijdig beëindigen?
Heel vaak beëindigt een werknemer of werkgever eenzijdig het arbeidscontract. De wettelijk correcte manier is via de betekening van een opzegtermijn. Deze termijn biedt werknemers tijd om nieuw werk te zoeken en werkgevers om een vervanger te vinden. Een andere manier is om deze opzegtermijn niet te laten presteren maar hiervoor een verbrekingsvergoeding te betalen in functie van de toepasselijke opzegtermijn. Dit heet een verbreking.
Ontslag om dringende reden, betekent geen vergoeding voor de betrokken partij. Wat is een dringende reden? Volgens de wet is een ernstige tekortkoming die elke verdere professionele samenwerking tussen werkgever en werknemer onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. Of een tekortkoming of fout als dringende reden wordt aanzien, is vaak voer tot discussie. Er geldt een strikte procedure voor dit soort ontslag: zodra je zekere kennis hebt van de feiten, heb je drie werkdagen om het ontslag te geven en vervolgens nog eens drie dagen om de redenen te communiceren.
Voor elke opzeg betekend door een werknemer vanaf 28 oktober 2023 passen we het kliksysteem dat werd ingevoerd door de Wet Eenheidsstatuut niet langer toe. Ongeacht wanneer je arbeidsovereenkomst in werking trad (voor of na 1 januari 2014), de opzegtermijn die je moet respecteren zal enkel nog rekening houden met je opgebouwde totale anciënniteit bij die werkgever. In functie van die anciënniteit ga je de weken opzegtermijn er tegenover moeten stellen met een maximumtermijn van 13 weken. Belangrijk om te weten is dat er aan de opzegtermijnen voor werkgevers niets verandert. Alleen de opzegtermijnen voor werknemers zijn gewijzigd. Voor werkgevers blijft het kliksysteem bestaan, met het onderscheid tussen contracten van voor en na 1 januari 2014.
Voor de invoering van de Wet Eenheidsstatuut werden vaak afspraken gemaakt tussen werknemers en hun werkgever over de opzegtermijnen die bij het einde van hun arbeidsovereenkomst moesten gerespecteerd worden. Deze clausules waren in veel gevallen gunstiger dan de termijnen die de Wet Eenheidsstatuut bepaalde. Door een wijziging aan de Wet Eenheidsstatuut krijgen deze opzegclausules nu ook een wettelijke basis nadat hun geldigheid voorheen reeds bevestigd was geworden door het Grondwettelijk Hof en andere lagere rechtbanken. Dit kan in sommige gevallen leiden tot een langere opzegtermijn voor werkgevers dan de wet voorschrijft. Maar niet vergeten dat het eveneens in het nadeel van de betrokken werknemer kan spelen, afhankelijk van wat er werd afgesproken in de opzegclausule.
In tegenstelling tot veel andere landen staat er in België geen maximum op de opzegtermijn wanneer een werkgever overgaat tot ontslag. Dit betekent dat hoe langer iemand in dienst is bij een werkgever, hoe langer de opzegtermijn wordt die de werkgever moet geven.
De opbouw van de opzegtermijn volgens de Wet Eenheidsstatuut, ingevoerd op 1 januari 2014, bestaat uit verschillende fasen. In de eerste vijf jaar na deze datum bouwt de opzegtermijn snel op, eerst extra weken per drie maanden en daarna extra weken per begonnen jaar anciënniteit. In de tweede fase vertraagt de opbouw: per begonnen jaar anciënniteit krijgt de werknemer drie weken extra opzegtermijn. In de derde fase vertraagt dit verder tot één week per begonnen jaar anciënniteit. Nu we bijna een nieuw jaar ingaan, betekent dit voor werknemers met een arbeidsovereenkomst van voor 1 januari 2014, dat er weer drie weken opzegtermijn bijkomen in het tweede deel van hun opzegtermijn. Zij bevinden zich immers in fase 2.
Dit kan de reden zijn waarom mensen denken dat opzegtermijnen voor werkgevers duurder worden.
Wil je meer weten over de Wet Eenheidsstatuut, opzegtermijnen en het Belgische ontslagrecht? Schrijf je zeker in voor onze opleiding waarin we alles bespreken rond ontslag nemen en geven.
Heb je een prangende vraag of loop je ergens tegenaan? Stuur al je vragen en opmerkingen naar info@payrollacademy.be
Delen op