Ken jij de hitlist van onze rechtsbronnen ?

Arbeidsrelaties in België: een duik in de rechtsbronnen

Een arbeidsrelatie is een samenspel van rechten en plichten tussen werknemers en werkgevers. Dit geheel van regels is niet willekeurig, maar is gebaseerd op rechtsbronnen of rechtsnormen. In België omvat het regelgevend kader voor arbeidsvoorwaarden een complex systeem van verschillende rechtsbronnen die samen het regelgevend kader van het Belgische arbeidsrecht vormen.

Nationale wetgeving en Koninklijke besluiten

Aan de top van de hiërarchie staan de nationale wetten en Koninklijke besluiten (KB’s). Deze wetgeving vormt de basis van het Belgische arbeidsrecht en heeft de hoogste juridische status. Deze wetten en KB’s zijn van toepassing over heel België.

Vergeten we evenmin de reglementering die vanuit Europa wordt opgelegd, zoals de bekende GDPR-wetgeving.

Collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO’s)

De hiërarchie van rechtsbronnen gaat verder met Collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO’s). Deze worden op collectief niveau afgesloten door vertegenwoordigers van werkgevers en vertegenwoordigers voor de werknemers.  Binnen deze categorie staan de CAO’s van de Nationale Arbeidsraad (NAR) op de hoogste trede. NAR-CAO’s gelden nationaal.

Onder de NAR-CAO’s bevinden zich sectorale CAO’s, die specifieke regels vastsleggen voor de verschillende bedrijfstakken. Elke Paritair Comité (PC) heeft een eigen nummer en wordt eveneens samengesteld tussen enerzijds vertegenwoordigers van werkgevers en vertegenwoordigers voor de werknemers.

Verder in de hiërarchie vinden we de ondernemings-CAO’s, afgesloten op ondernemingsniveau en zijn specifiek voor de betreffende onderneming.

Geschreven arbeidsovereenkomst

Op individueel niveau komen we bij de geschreven arbeidsovereenkomst, een contract tussen werkgever en werknemer.

Arbeidsreglement

Het arbeidsreglement is een verplicht document voor elke werkgever in België.  Dit bevat een aantal verplichte vermeldingen en daarnaast regelt het specifieke zaken die niet noodzakelijk in de wet of arbeidsovereenkomst zijn opgenomen.

Policies en gebruiken.

Het begrip “gebruik” of “verworven recht”verwijst naar een historisch gegroeid praktijk binnen een onderneming die als vaststaand worden beschouwd.

Tot slot zijn er de policies, zoals die over roken, ziekteverzuim, sociale media, het gebruik van de bedrijfswagen … Dit zijn gedragscodes, afspraken die men in een onderneming maakt rond wat kan en wat kan niet.

Wat betekent nu eigenlijk de hiërarchie van de rechtsbronnen?

De hiërarchie van rechtsbronnen geeft aan dat een lagere norm niet kan afwijken van een hogere norm als deze in strijd is met die norm tenzij die hogere norm toelaat dat dit wel kan.

Payrollacademy Podcastlatenmaken koffies @NadiaelMakhfi.

Gerelateerde blogs

Payrollacademy Podcastlatenmaken koffies @NadiaelMakhfi.

De feestmaanden komen eraan en een ongeluk is snel gebeurd! Be prepared!

Payrollacademy Podcastlatenmaken koffies @NadiaelMakhfi.

Ken jij de hitlist van onze rechtsbronnen ?

Podcastlatenmaken koffies @NadiaelMakhfi.

Inhoudingen op het loon van de werknemer: the sky is the limit of toch maar niet?

@NadiaelMakhfi podcastlatenmaken payrollacademy

Solliciteren en rekruteren: hou de cruciale coördinaten van de GDPR- en discriminatiereglementering op je GPS-radar

Delen op

error: Inhoud is beschermd!