Met ingang van 1 januari 2024 zal de Belgische vakantiewetgeving significant veranderen. Vanaf volgend jaar krijgen werknemers de mogelijkheid om hun vakantiedagen terug te recupereren in geval van ziekte of andere specifieke situaties. Hierover vind je meer informatie in onze eerste blog over de vakantiewetgeving. In 2024 veranderen ook de regels voor het overdragen van vakantiedagen. Maar hoe gaat dit in zijn werk?
Wettelijke vakantiedagen mogen in principe niet worden overgedragen naar het volgende jaar. Vakantierechten – zowel de dagen als het vakantiegeld – moeten volgens de letter van de wet binnen hetzelfde jaar worden opgenomen (ongeacht het gedoogbeleid dat in de praktijk is ontstaan). Maar in uitzonderlijke gevallen is het niet mogelijk om alle vakantiedagen binnen het jaar te gebruiken. Stel je voor, het is eind 2023, je hebt twee weken kerstvakantie gepland, maar je krijgt een ongeval op weg naar het werk. Je breekt je sleutelbeen en moet geopereerd worden. Onder de huidige regelgeving verlies je deze vakantiedagen als je ze niet op tijd opneemt; het vakantiegeld krijg je wel uitbetaald.
Vanaf 1 januari 2024 komt hier verandering in, mede door het aandringen van Europa. Werknemers krijgen in 8 limitatief opgesomde gevallen (zoals bij ziekte en arbeidsongeschiktheid als gevolg van een arbeidsongeval,…), de mogelijkheid om hun vakantiedagen tot 24 maanden nadien op te nemen. Dit houdt in dat je je vakantiedagen niet alleen naar het volgende jaar, maar zelfs naar het jaar daarna kunt doorschuiven.
In België moet je eerst werken om vakantierechten op te bouwen. Zo neem je in 2023 de vakantierechten op die je het jaar ervoor hebt verdiend, terwijl je tegelijkertijd vakantierechten spaart voor 2024. Vanaf 2024, start je met je opgebouwde vakantierechten, je vakantiedagen en vakantiegeld. Aan het einde van dat jaar heb je omwille van 1 van de 8 wettelijke afwezigheden niet meer de mogelijkheid (overmachtsituatie) om je vakantiedagen op te nemen. Dankzij de nieuwe wetgeving mag je deze vakantiedagen meenemen naar 2025. Vanaf 2025 doorbreken we het basisprincipe dat een werknemer maximaal 4 weken vakantie per jaar kan hebben, namelijk de vakantierechten opgebouwd in 2024 (4 weken vakantie en vakantiegeld) alsook de overgedragen vakantiedagen van 2023 die hij niet heeft kunnen opnemen.
Hoe gaat die overdracht dan praktisch in zijn werk? Stel bijvoorbeeld dat je aan het einde van december 2024 tien vakantiedagen over hebt, dan krijg je het vakantiegeld voor deze dagen uitgekeerd in december 2024 (of op een vroeger moment wanneer je uit dienst zou gaan). Wanneer je in 2025 deze 10 overgedragen vakantiedagen opneemt, zullen ze onbetaald zijn. De vakantiedagen die je in 2024 hebt opgebouwd voor 2025, krijg je natuurlijk wel gewoon uitbetaald als je vakantie neemt.
Tips voor onze payroll rebels
De verschillende wijzigingen aan de vakantiewetgeving brengen uitdagingen met zich mee.
Ben jij toe aan duidelijkheid en praktische voorbeelden? Schrijf je in voor ons live webinar op 14 november 2023 waar we dieper ingaan op veranderingen in de vakantiewetgeving. Schrijf je hier in: https://payrollacademy.be/cursus/vakantie-2024/
Wil je ook op de hoogte blijven van de andere wijzigingen in payrollland en het sociaaljuridische landschap? Volg dan ons legal en payrollnieuws op 16 of 21 november 2023 via deze link: https://payrollacademy.be/cursus/legal-payroll-nieuws-november/
Heb je een prangende vraag of loop je ergens tegenaan? Stuur al je vragen en opmerkingen naar info@payrollacademy.be
Delen op