De puzzel van de loonfiche: een aantal plusjes en minnetjes ontcijferd

Op de loonfiche worden werknemers geconfronteerd met een hele lijst van plusjes en minnetjes, waardoor het soms lijkt alsof hun brutoloon een mysterieuze reis ondergaat maar waarna vaak heel wat kledij uit de bagage is verdwenen. In deze episode duiken we dieper in op een aantal elementen van de loonfiche. 

De Basis: bruto- en nettoloon

Bij een arbeidsovereenkomst (aok) levert de werknemer arbeid, en de werkgever betaalt hiervoor loon. Het overeengekomen brutoloon is echter niet het bedrag dat uiteindelijk op de rekening verschijnt. Zowel werkgever als werknemer betalen sociale zekerheidsbijdragen en werkgever zal eveneens bedrijfsvoorheffing afhouden.

In natura betalingen en Voordelen alle aard (VAA)

Niet al het loon wordt in cash uitbetaald; in sommige gevallen wordt het in natura betaald. Daarnaast worden vaak bovenop het loon ook extra voordelen aan werknemers gegeven, de zogenaamde voordelen alle aard of voordelen in natura, zoals bedrijfswagens, gsm-toestel, telefoonabonnement, een portable,…

Bedrijfswagen

Een bedrijfswagen kan zowel professioneel als privé gebruikt worden. Op het privégebruik van de wagen zal bedrijfsvoorheffing moeten betaald worden (geen sociale zekerheidsbijdragen).  Dit privégebruik zal volgens een wettelijke formule in een waarde worden uitgedrukt en die waarde wordt meegenomen in de loonlijn om de bedrijfsvoorheffing te brekenen.     

Bedrijfsfiets

De populariteit van bedrijfsfietsen groeit.  Bedrijfsfietsen zijn eveneens voordelen van alle aard, maar als indien ze worden gebruikt voor het woon-werkverkeer gebruikt, zijn er geen sociale bijdragen noch bedrijfsvoorheffing verschuldigd.

Kostenvergoedingen

Deze vergoedingen worden gegeven om werknemers te compenseren voor bepaalde kosten die ze maken voor professionele doeleinden, zoals bijvoorbeeld reiskosten of telewerkuitgaven.

Terugbetalingen voor effectieve beroepskosten zijn geen loon maar nettovergoedingen.  Je betaalt er geen sociale zekerheidsbijdragen of bedrijfsvoorheffing op. Werknemers kunnen deze kosten recupereten door de bonnetjes of ticketjes in te dienen.  Professionele kosten kunnen eveneens forfaitair worden terugbetaald door de werkgever.  In dit laatste geval is voorzichtigheid geboden om verdoken loon te vermijden.

BYOD en CYOD: Kies Je Eigen Toestel

Bring Your Own Device (BYOD) en Choose Your Own Device (CYOD) geven werknemers de mogelijkheid om hun eigen of een gekozen (vaak mobiel) apparaat te gebruiken voor zowel professionele en privédoeleinden.

Een heldere en doordachte visie en beleid nodig

Werkgevers moeten zorgvuldig nadenken over hun beleid rond voordelen en kostenvergoedingen enerzijds om een aantrekkelijk loonpakket aan hun werknemers te kunnen aanbieden anderzijds ook om juridische complicaties te voorkomen.

 

Disclaimer: Deze blog is geen juridisch advies en elke situatie kan uniek zijn. Heb je hier nog vragen over stuur ons dan snel een berichtje via info@payrollacademy.be.

@NadiaelMakhfi podcastlatenmaken payrollacademy

Gerelateerde blogs

Podcastlatenmaken koffies @NadiaelMakhfi.

Rebelquestions in the spotlight

@NadiaelMakhfi podcastlatenmaken payrollacademy

De puzzel van de loonfiche: een aantal plusjes en minnetjes ontcijferd

@NadiaelMakhfi podcastlatenmaken payrollacademy

Hooray holiday: vakantiewetgeving in België ontcijferd

Payrollacademy Podcastlatenmaken koffies @NadiaelMakhfi.

Help! Ik krijg mijn vakantiedagen niet op. Kan ik ze meenemen naar volgend jaar?

Delen op

error: Inhoud is beschermd!